top of page
  • Yazarın fotoğrafıdoctor spirit

Mayşe'nin ilk damıtılmasında alkol kaybı hesabı


Damıtma sırasında alkol kaybı, damıtmada (küpte/kazanda) kalan alkol miktarının orijinal mayşede (fermentasyon sonrası kazana konan) bulunan miktarına yüzde oranı olarak anlaşılır.


Sorunun özünü anlamak için, kazandaki kalıntı alkol konsantrasyonunun kaynama noktasına bağımlılığınıgörebilirsiniz. (şekle bakın).

 Grafiğe bakıldığında yatayda kazan sıcaklığını dikeyde ise alkol derecesini okumak mümkün. Bu grafik sıcaklık ile alkol derecesi arasındaki ilişkinin doğrusal bağımlılığını ifade etmektedir.

 Örnek olarak; Grafikten kazan sıcaklığını 98,5 C ölçtüğümüzü varsayarak bu değerden bir doğruyu kırmızı çizgi ile kesiştirip sola yataya gelip okuma yaptığımızda bu sıcaklığa karşılık gelen kalıntı alkol derecesinin (kazanda kalan)  %2 olduğunu okuyabiliriz. Bu değer kazanda halihazırda bulunan alkol derecesini verir. Bu ilişki sıcaklık ile alkol derecesi arasında sıkı bir bağa işaret eder. Aslında her okunan sıcaklık ancak belli bir alkol derecesinde mümkündür.

Akla şu gelebilir:

 Mayşenin gücü %10 iken damıtma başlasaydı ve kazan sıcaklığı okumasına bağlı olarak %2 de bitseydi. Bizim alkol kaybımız % 20 mi olurdu?

 Aslında, her şey göründüğü kadar basit değildir.

 İlk olarak, püre içindeki alkolün tam içeriği bilinmemektedir (daha önce analiz edilmemişse) ve ikincisi, farklı şekilde hesaplanabilir.

 Pürenin "ilk" damıtılması sırasında alkol kaybını tahmin edelim.

 Küp içine 20 litre Mayşe (bilinmeyen bir konsantrasyonla, ancak belirli bir hacimle) döküldü, 98.5 ° C'lik bir damıtma sıcaklığına kadar damıtıldı ve% 60 konsantrasyonlu 3.3 litre ham alkol/suma  elde edildi.

 Alkol kaybını ve aynı zamanda Mayşenin başlangıç ​​konsantrasyonunu belirleyelim.

 

Mayşeden küpün içine dökülen

    20 l

Sumanın alkol içeriği

    3,3 × 60 / 100 = 1.980 litre

1.Damıtma sonrası kazanda kalan

    20 - 3.3 = 16.700 litre

Kazanda kalanın  alkol miktarı

    16.7 × 2 / 100 = 0.334 litre

Mayşede bulunan saf alkol miktarı

    1.980 + 0.334 = 2.314 litre

Mayşenin alkol gücü%

    2.314 / 20 × 100 = %11,57 (ABV)

 

 

 

Toplam alkol kaybı (kazanda kalan)

    0.334 / 2.314 × 100 = %14,43 (hacimsel)

 

 

 

Aslına bakarsanız önerim kazan sıcaklığını 97 C derecede damıtmayı sonlandırmanız ve bu zaten ~% 27 (hacimsel alkol) kayıp! anlamına gelir.

 

Ancak, lütfen aşağıdakileri göz önünde bulundurarak bunu ciddiye alın.

 

Birinci olarak, 

enerji, su ve zamanınızın maliyetleri bu kalıntıları almanın sonucunda elde edilen fayda ile kıyaslanamaz.

 

İkincisi, 

kazanda sadece alkolün değil, aynı zamanda kuyruk fraksiyonlarının çoğunun (fuzel yağı) kaldığını unutmayın. Sonuçta saf su-alkol solüsyonunu damıtmıyoruz.

Kendiniz ,

şu şekilde kontrol edebilirsiniz.

·         Ham/Suma'yi T kazan = 97 ... 99.5ºС'de ayrı bir kaba toplayın.

·         Düzeltin/rektifiye edin..

·         Damıtma sonucunda elde edilen "alkolün" hacmini ve tadını değerlendirin.

·         Mayşe/Pürenin 99.5ºС'ye kadar damıtmaya değip değmeyeceğine kendiniz karar verin…

      

Mayşenin damıtılması sırasında alkol kaybı kaçınılmazdır, ancak ...

 

...onları doğru değerlendirebilirsin,

... ve bu olana zorunluluk olarak bakmamalısın.

kontrol edilebilirler!

 

Sonuç olarak, birincil (pürenin doğrudan damıtılmasıyla elde edilen) ham alkolün/sumanın  fraksiyonel damıtılması sırasında alkol kaybı hakkında birkaç söz. Brendi teknolojisinden bahsediyoruz, yani. "asil" distilatların üretimi (viski, Calvados, tahıl votkası). Böyle bir teknoloji, verimli fraksiyonel ekipmanın kullanılmasıyla bile, net ve katı düzenlemelere uygun değildir.

 Açıkçası, fraksiyonel seçim ayrıca belirli alkol kayıplarıyla da ilişkilidir. Örneğin, en basit damıtma ekipmanı kullanıldığında, toplam alkol kaybı ~%15...20'ye ulaşabilir. Bir geri akış kondansatörü (deflagmatör) ile birlikte damıtma kolonlarının kullanılması, sadece fraksiyonel seçimi daha net ve istikrarlı bir şekilde gerçekleştirmeye değil, aynı zamanda alkol kaybını yaklaşık yarı yarıya azaltmaya da izin verecektir.

 Bir damıtma kolonu sahibiyseniz, fraksiyonel damıtma sırasında “göbeği” seçtikten sonra işlemi durdurmamalısınız. ~ 97ºС sıcaklığa, ancak ayrı bir kapta "kuyruk" seçimine devam edebilirsiniz. Ve sonra birikmiş tüm  kuyruklar birleştirip düzeltebilirsiniz/rektifiye edebilirsiniz. Elbette, elde edilen rektifiye alkol, kullanılan hammaddelerin doğasında bulunan tüm aromaları kaybedecektir, ancak alkol kaybını neredeyse sıfıra indirebilirsiniz.

 In vino veritas, in aqua vita.  (Basilios G., MS 21. yüzyıl)

 Aşırı alkol tüketimi sağlığınıza zararlıdır.

 ***Bu çalışma Inventor LLC sayfasından derlenmiştir.


15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page